Назад на врх

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
Време је за школу Време је за школу Време је за школу Време је за школу

ОШ " Живко Томић"

Прича о Светом Сави

Прича о Светом Сави никад довољно испричана. Причамо је вековима, преносимо са колено на колено будућим нараштајима, новим генерацијама кроз приче, песме, легенде... Ученици наше школе су се вредно недељама припремали за културно-уметнички програм достојан нашем просветитељу. „Прича о Светом Сави“ написана руком Матије Бећковића успешно је добила форму драмског приказа ученика старијих разреда. Док су ученици млађих разреда рецитовали и дочарали присутнима колико свима нама значи „Светосавска“ радост. Звонки гласови ученица седмог разреда Милице Месаровић и Марије Пантић су одјекивали холом школе изводећи нумеру, свима добро знану, „Ко удара тако позно“, а хор је уз Светосавску химну програм употпунио песмом „Света Анастасија“. Традиоционално је програм завршен песмом и игром ученика коју су чланови КУД-а „Опленац“ Топола. Након програма је уследила сеча колача у присуству свештеника манастира Никоље и овогодишњих славара Саше Обрадовић, Александра Дукић и Саше Прокић. Овом приликом им се захављујемо.

 IMG 0495ab7105bd26504dcd58c8b874550d V

Опширније: Школска слава 

Обогаћени једносменски рад даје резултате: Ђаци испољили креативност и скривене таленте
09/11/2019 7:58 am
Топола – Обогаћени једносменски рад од септембра ове школске године реализује се у преко 200 школа широм Србије. У наведени пројекат укључена је и ОШ „Живко Томић“ из Доње Шаторње коју похађа 212 ученика. Тим поводом школу је посетио надлежни саветник Школске управе, Радојко Дамјановић. Директорка ове установе открива како се овај пројекат изводи.

„Имали смо посету од стране надлежног саветника ради редовног надзора и праћења пилот пројекта обогаћени једносменски рад. Активности реализује 30 запослених а укључено је око 97 одсто ученика. Присутно је преко 20 разноврсних активности које се изводе током радне недеље. У пројекат поред матичне школе укључена су и издвојена одељења у Пласковцу, Винчи, Блазнави, Јарменовцима и Доњој Трешњевици, у којима се активности реализују једном недељно“, рекла је за ТопПрес директорка школе Марија Обрадовић и додала да су се у протеклом периоду план реализације и организација пројакта показали као веома успешан и добро осмишљен рад, где су ученици укључени у разне активности.

unnamed

 “ Ученици распоређени у мешовите групе свакодневно могу присуствовати осмишљеним програмима који имају за циљ да развијају своја интересовања за креативне радионице, за школу певања и свирања, за занимљиву математику, школу немачког језика, развијају свест о здравственој заштити и квалитетно испуњавају своје време склапајући Рубикову коцку. Група ученика виших разреда осмислила је израду електронског школског часописа, активност је названа Новинарско перо. Како би упловили у свет новинарства позвали смо и власницу сајта ТопПрес, локалног новинара да буде наш гост, како би ученике упознали са тајнама новинарског позива“ , истакла је Обрадовић.

Директорка је исказала захвалност родитељима који су такође укључени у активности и који су помогли око организације појединих излета за ученике. Ђаци су имали прилику да посете фабрику за прераду воћа у Јарменовцима, хладњачу воћа у Винчи и Пласковцу, као и градску библиотеку.

Наставница енглеског језика већ интензивно ради са ученицима на изради Новинарског пера. Поред електронског часописа ђаци ће имати и школски забавник осмишљен посебно за њих.

 unnamed 1

Наставница енглеског са својим ђацима, фото: ТопПрес

„Циљ нам је да кроз електронски часопис ученици испоље вештину праћења дешавања, фотографисања, прикупљања информација. Осмаци су писали шта их брине у рубрици школски забавник, где смо ми као наставници имали прилику да видимо шта то заправо њих брине и каква су им размишљања обзиром да ускоро прелазе у нову школу. Планирамо да одрадимо четири часописа до краја школске године“, казала је Ана Симић Милосављевић.

Она сматра да је једносменски рад у школи користан за ученике јер су склоњени са улице. После редовне наставе па до 14 часова на различитим радионицама показују маштовитост, креативност и таленте који су били скривени у њима.

Copyright © 2020 ОШ "Живко Томић" Rights Reserved.